Sunday 20 February 2011

What a weekend! / To byl víkend!


I could say this weekend was a bit alcoholic. Everything had started in Friday’s when we went to gym. Sport facilities in our campus are awesome and everything is free for students. Couple of years ago I read an article where was description how Russian government  fights against young peoples alcoholism. Supporting of sport works as prevention. I do not know if the article was based on real facts, but doing sport here does not cost any money at all.
So it was a bit paradox when we realised gym was closed because Minister of Education had visited our campus that day. He had already been out of Krasnoyarsk, but the gym had to be closed anyway. “You know, this is Russia,” told us guy from building security. So in spite of large government support and presence of Minister we went to our dormitory to drink some beer. Coincidentally our two friends from Kyrgyzstan came for visit as well, so we drunk everything what we had that night.
Next day, because of hangover I overslept my first training in Tourist club where we have signed up for. Than during afternoon when I returned from school (in Russia is usual going to school on Saturdays), my Czech friends, who lived on the other side of Krasnoyarsk, wrote me that we had meeting with one Russian in downtown. He also mentioned that guy should have been an alcoholic. Cool. Because since we arrived in Russia we have met just people who were not interested in sitting in pubs. One favourite European stereotype about Russian people says they like drinking a lot. It is not really true (at least generally speaking). Anyway, we were quite glad that we were going to meet onе (it is probably the Czech nature - we just like sitting in pubs). 
Party afterwards was amazing. I suddenly realised it was very easy to meet people. Even though our Russian language sucks. Just the example. We were sitting at the table with other five people and suddenly one guy from next table came to me: “I am sorry. I saw you at the bar when you order beers. Me and my friends would like to meet you. Would you like to sit with us for a minute?” I did. Mostly it was a group of PhD’s students who were interested in foreigner from Europe. It was the first time in my life when I felt exotic and interesting. :-)
In next bar we had visited it was the same. For fun I started to talk with girl who sit at the bar. Her name was Julia and she worked as manager of one logistic company. When she went to bathroom one man in suit came to me. We was also interested in my nationality and then he asked me almost everything about Czech Republic. Stanislav (that was his name) knew surprisingly a lot about our history and common problems. He worked as a lawyer and after the bar we went with him to one club. The club was amazing as well. Number of girls there were two times higher than number of guys. And I guess I do not have to say how pretty they were. This is also Russia.
I arrived to my dormitory at six at morning. After a short sleep I went with my schoolmates to city’s zoo where I saw (except lot of other animals) giraffes. Giraffes living in Siberia. Interesting. :-) That was the end of extraordinary weekend. I was so tired that I could not move. I guess my five months in Krasnoyarsk definitely will not be boring. 

Mohl bych říct, že prošlý víkend byl trošku alkoholický. Všechno začalo už v pátek, kdy jsme vyšli jako obvykle do fitka. Možnosti sportu v našem kampusu jsou skvělé a všechno je pro studenty zdarma. Pár let nazpátek jsem četl článek, kde bylo popsáno, jak ruská vláda bojuje proti bujícímu alkoholismu u mládeže. Podpora sportu zde funguje jako prevence. Nevím, jestli byl článek založen na reálných faktech, ale sport zde nestojí prakticky žádné peníze.
Takže pro nás byl trošku paradox, když jsme zjistili, že fitko bylo zavřeno kvůli návštěvě ruského ministra školství. V té době už byl dávno mimo Krasnojarsk, ale posilovna musela být stejně zavřena, kvůli bezpečnosti. „To víte, tohle je Rusko“, řekl nám jeden z pánů, který hlídal budovu. Tak navzdory masivní státní podpoře sportu a návštěvě samotného ministra jsme šli zpátky na kolej, popít nějaké to pivo. Náhodou se poté zastavili i naši dva přátelé původem z Kyrgyzstánu a v průběhu noci jsme vypili všechen alkohol, jaký jsme měli. Takhle může jedna návštěva ministra zmařit celou vládní agendu. :-)
Další den jsem zaspal můj první trénink v Klubu turistů, kde jsme se přihlásili. Později, když jsem se vrátil ze školy (v Rusku se běžně vyučuje v sobotu), moji přátelé z Česka, jací žijí na druhé straně Krasnojarsku, mě napsali, že máme v centru domluvené setkání s jedním Rusem. Také zmínil, že by to měl být alkoholik. Bezva. Protože od té doby, co jsme přijeli do Ruska, jsme potkali pouze lidi, kteří nebyli příliš zaujati českou zálibou sezení v hospodách. Jeden z největších kulturních stereotypů v Evropě o Rusech je ten, že pijí opravdu mnoho. Není to úplně pravda (tedy alespoň všeobecně). No, každopádně jsme byli rádi, že jdeme potkat alespoň jednoho.
Akce, jaká pak následovala, byla nezapomenutelná. Brzo jsem zjistil, že potkat lidi je opravdu jednoduché. I navzdory naší chabé znalosti jazyka. Jeden příklad pro představu. Sedíme s dalšími pěti lidmi u stolu a najednou přijde chlápek od stolu sousedního. „Omlouvám se. Viděl jsem tě před chvíli na baru, když jsi objednával. Já i moji přátelé bychom tě rádi poznali. Nechtěl by sis za námi sednout na minutku?“ Nu, ovšemže jsem šel. Dalo se říci, že to byla skupina PhD studentů, kteří byli zaujati cizincem z Evropy. Poprvé v životě jsem se cítil výjimečný a zajímavý. :-)
V dalším baru, který jsme navštívili, to bylo stejné. Pro srandu jsem se začal bavit s dívkou, která seděla na baru. Pracovala jako manažerka jedné logistické společnosti. Když šla na toaletu okamžitě si za mnou přisedl jeden chlápek v saku. Byl také zaujat mou národností a zeptal se mě poté skoro na všechno, co se týkalo České republiky. Překvapivě znal opravdu hodně z naší historie i z aktuálních problémů.Stanislav (tak se jmenoval) pracoval jako právník a poté nás všechny vzal do jednoho z místních klubů.  Klub byl také nezapomenutelný. Hlavně proto, že počet dívek byl asi dvakrát větší než počet chlapů. Ani nemusím dodávat, že byly opravdu přitažlivé. Tohle je také Rusko.
Dorazil jsem na kolej asi v šest ráno. Po krátkém spánku jsem vyrazil s mými spolužáky do místní zoo, kde jsme mohli vidět (kromě mnoha dalších zvířat) žirafy. Žirafy žijící na Sibiři. Drsné. :-) Tohle byl už závěr mého skvělého víkendu. Byl jsem tak unavený, že jsem se nemohl pohnout. Hádám, že následujících 5 měsíců v Krasnojarsku nebude žádná nuda.

 Small international party. Czech, Kyrgyzstan and Russia had participated. / Menší mezinárodní party. Česko, Kyrgyzstán a Rusko se zúčastnili.

The best quotation of that night: "I used to do athletics. But then I quit because I started drinking.” :-) / Hláška večera: "Dříve jsem dělal atletiku, ale pak jsem toho nechal, protože jsem začal pít."

Krasnoyarsk at night. / Krasnojarsk v noci. 

 Switching bar's location. / Měníme barovou lokaci.

My two guides in Krasnoyarsk's club. / Moji dva průvodci Krasnojarskými kluby. 

 Giraffes in Siberia. / Žirafy na Sibiři.

 After this weekend I slept like those two. :-)  / Po tak náročném víkendu jsem spali jako oni. :-)

No comments:

Post a Comment