Sunday 13 February 2011

The beginning of our Russian adventure – MOSCOW / Začátek našeho ruského dobrodružství – MOSKVA


Me and two other students of geoinformatic Zdenek and Adam arrived in Moscow 25.1. 2011. Fortunately we met in the plane one student Peter from Slovakia who studies in Moscow's university and who speaks very good russian. I wrote fortunately because we realised very soon that our knowledge of Russian language is absolutely inappropriate. He helped us a lot with basic orientation and arranged a meeting with our Russian friend.
After that everything was ok. Our friend Anna offered to as an accommodation in big house in periphery of Moscow where she lived with her parents and siblings. We experienced an amazing Russian hospitality. I felt embarrassed myself couple of times because I had just no idea how I could repay this to them. Such great people we met in Russian capital.
In Moscow we spent three days and it was enough to realise one simple thing about that city. Just how big it is. Just for instance, Czech Republic has 10 million citizens... a population of Moscow is roughly the same! Imagine one whole nation that could live just in one city. Scale is just different and for me it was a bit depressing because I felt suddenly really small when I walked on Moscow’s streets. On the other hand the greatness of the city is very impressive. The Red Square and Kremlin are just huge, cannot be described with words. On that place the modern history has been written and influenced lot of nations (including Czech one). Maybe that was the reason why it was so interesting to see Lenin in the Mausoleum. The real body of person who will forever stay in every book of modern history. Just a little note... he looks like a wax statue from the Museum of Madame Tussaud in London. :-)  
About our Russian language. Probably is very bad, but it is enough for basic conversation for example on street or in shop. We just could not imagine how we would able to study in that language in university. Never mind.
On Friday we said goodbye to our friends in Moscow and entered the train to Siberia. We were going to spend 3 days in train, surrounded by Russian people. But that is other story :-) 

THANKS TO ANNA, MARY, MICHAIL AND PETER FOR ALL YOUR HELP! :-) 

 
Já a dva další studenti geoinformatiky z ČVUT, Zdeněk a Adam, jsme přistáli na Moskevském letišti 25.1.2011. Naštěstí jsme v letadle potkali slovenského studenta Peťa, který studuje v Moskvě několik let a hovoří vynikající ruštinou. Napsal jsem naštěstí, protože záhy po přistání jsme zjistili, že naše znalosti ruského jazyka jsou naprosto nedostačující. Peťa nám pomohl hodně se základní orientací a domluvil nám první setkání s naší ruskou známou.
Poté už všechno probíhalo v pohodě. Naše kamarádka Anna nám nabídla ubytování v domě na periferii Moskvy, kde žije s jejími rodiči a sourozenci. Tam jsme prožívali neuvěřitelnou ruskou pohostinnost. Mnohokrát jsem se cítil až v rozpacích, protože jsem netušil jak těm lidem mohu jejich péči oplatit. Skvělé lidi jsme potkali v ruském hlavním městě.
Celkem jsme v Moskvě strávili tři dny. To bylo naprosto dostatečné uvědomit si základní fakt o tomto městě. Prostě jak obrovská je Moskva. Pro srovnání, v České republice žije cca 10 milionů lidí... populace Moskvy se odhaduje stejnou cifrou. Představte si celý český národ, který by mohl žít pouze v jednom městě. Měřítka jsou v Rusku prostě jiná než v Česku a pro mne toto bylo poněkud depresivní, protože jsem se najednou cítil tak strašně malinký a nepatrný. Na druhou stranu je velkolepost a občasná gigantičnost opravdu působivá. Rudé náměstí a Kreml jsou prostě obrovské a nelze je jednoduše popsat slovy. Na tomto místě byla psána moderní historie a rozhodnutí a historické události, které se uskutečnily v Moskvě ovlivnily mnoho národů (včetně toho našeho). Možná i proto bylo zajímavé shlédnout Lenina v Mauzoleu. Pravé tělo člověka, který navždy zůstane v každé knize o moderní historii. Jenom malinkatou poznámku... vypadá jako vosková figurína z Muzea Madame Tussaud v Londýně. :-)
Trošku o naší znalosti ruského jazyka. Pravděpodobně je velmi špatný, ale stačí na základní konverzaci, například na optání na ulici nebo v obchodě. Nedokážeme si zatím představit jak budeme moci v tomto jazyce studovat na univerzitě. No nic.
V pátek jsme se rozloučili s našimi moskevskými přáteli a nastoupili do vlaku, který nás po Transsibiřské magistrále dovoze na Sibiř. Hodlali jsme strávit celé tři dny na cestě, obklopeni ruskými lidmi. Ale to už je jiný příběh :-) 

MOCKRÁT DÍKY ANNĚ, MARII, MICHALOVI A PEŤOVI ZA VEŠKEROU VAŠI POMOC! :-)

View from Red Square / Pohled z Rudého náměstí

 Moscow from bridge / Moskva focená z mostu

 Saying goodbye in train station. On right side our train where we spent more then 60 hours. / Loučení na nádraží. Na pravé straně vlak ve kterém jsme strávili více než 60 hodin

2 comments:

  1. Hi Pavel, good to see you're doing alright!

    How is things working out for you? Do you manage to understand the lectures/literature in Russian?

    The FEM-Matlab is a bitch... our current project is non-linear (elasto-plasticity) its really hard!

    Well keep up the good work, I'll surely follow your blog!

    //Karl

    ReplyDelete
  2. Hey Karl :-) Lectures are bit difficult, but I have whole 5 months to learn russian and it is quite a lot.
    I really believe it is hard. How do you go through it? And how does the class look like anyway? Is there a lot of new students from abroad?
    Thanks for the message.
    Good luck with the Matlab.
    Paul

    ReplyDelete