Tuesday 15 February 2011

The first day in Krasnoyarsk / První den v Krasnojarsku


Honestly, I did not expect that at the day of our arrival everything would work out so easily. Immediately when we entered the train, one of our coordinators Yelena was waiting for us. After 10 minutes I was in car with my coordinator Michail and my future roommate Aleš – also student from Czech who arrived to Krasnoyarsk by plane. We looked from a mirror, starring to new city that would have become our new home. How is it going to be? How are we going to go through the language and cultural differences? Are we good enough? These kinds of thoughts were in our minds.  
We arrived to a nine-floor prefab building. A parking place was covered by thick layer of ice. Few days ago were in Krasnoyarsk very low temperatures (around -40°C) and one of water pipes in the ground just cracked. But my fist association was completely different. “Did you have a soft weather recently?” I asked Michail. He laughed and then he said no, we had not had temperature above zero for a couple of months.
When we saw our apartment our first thought was “oh my god, really Czech student in Russia lived like that”? Me and Aleš both during our studies in Prague lived in Strahov, which was one of the worst dormitories. So when we saw our place we were a bit in shock. It was so huge. We both had a room that is usually for 2 people. Plus kitchen and bathroom with washing machine. Pretty cool. This place is going to be awesome for parties. :-)
After some rest we went out to explore the city a little bit. We realized we lived in quite large campus where is also my university (far from me just 5 minutes by walk!!!). Not too far is a track for cross-country skiing. Pretty cool as well.
One thing is interesting about Krasnoyarsk. Snow here is black. Seriously. Because of large amount of heavy industry, Krasnoyarsk has a few serious ecological problems. It is especially on the suburbs where fabrics are situated. Actually Krasnoyarsk is considered as the most beautiful city in Siberia. But because our dormitory is on the suburb, we did not see it during our first walk. The real beauties of the city we supposed to see later.

Upřímně jsem první den nepředpokládal, že vše půjde tak hladce. Ihned, co jsme vystoupili z vlaku, už na nás čekala Jelena, jedna z našich koordinátorů. Asi za deset minut jsme se už vezli v autě s mým dalším koordinátorem Michailem a mým budoucím spolubydlícím Alešem – také studentem z Česka, který přiletěl do Krasnojarsku letecky. Dívali jsme se z oken auta a zírali na město, které se mělo stát naším novým domovem. Jaké to asi bude? Jak zvládneme jazykové a kulturní rozdíly? Máme vůbec na to? Obdobné myšlenky se nám honily hlavou.
Přijeli jsme k devítipatrovému paneláku. Parkoviště bylo pokryto poměrně tlustou vrstvou ledu. Pár dní zpátky uhodily na Krasnojarsk velmi tuhé mrazy (okolo -40°C) a jedna z vodovodních trubek vlivem nízké teploty praskla. Ovšem moje první asociace byla jiná. „Měli jste tu oblevu?“ zeptal jsem se Michaila. Ten se jen zasmál: „Nad nulou už tu nebylo několik měsíců.“
Jakmile jsme uviděli náš byt naší první myšlenkou bylo: „Pro Krista, to všichni čeští studenti tady žili takto?“ Protože já i Aleš jsme oba během našich studiích v Praze bydleli na Strahově, jaký je jednou z nejhorších kolejí, byli jsme v šoku. Naše kolej byla obrovská. Oba jsme měli samostatný pokoj, který by za normálních okolností byl pro dvě osoby. K tomu kuchyň a koupelnu s pračkou. Fakt super. Tohle místo bude skvělé pro pořádání akcí. :-)
Po krátkém odpočinku jsme se vydali trošku prozkoumat město. Zjistili jsme, že se nacházíme ve velkém univerzitním kampusu, kde se také nachází škola (vzdálená jenom 5 minut chůze!!!). Nedaleko je také lyžařská stopa pro běžecké lyže. Taky fakt super.
Jedna věc je na Krasnojarsku zajímavá. Sníh je tu černý. Vážně. Kvůli velkému množství těžkého průmyslu, se město potýká s vážnými ekologickými problémy. Zvláště na periferiích města, kde jsou továrny situovány. Ovšem Krasnojarsk je považován za nejkrásnější město v Sibiři. Bohužel protože naše kolej se nachází právě na periferii, neviděli jsme jeho krásy při naší první procházce. Ty pravé nám bylo souzeno uvidět později. 

Sweet home / Sladký domov

No soft weather. Cracked water pipe, because of temperature -40°. / Žádná obleva. Prasklý vodovod kvůli teplotě -40°C.

Unfortunately during our first walk we did not see the nice part of Krasnoyarsk. / Bohužel během naší první procházky jsme neviděli úplně nejhezčí tvář Krasnojarsku. 

This is not a sediment. It is compressed snow with many layers of dust. / Tohle není sediment. Je to ztlačený sníh s mnoha vrstvami prachu. 


No comments:

Post a Comment