Wednesday 27 April 2011

Head in the clouds / S hlavou v oblacích


The title of this article corresponds to my mood in the last few days. Maybe I should have written “head in the mountains”, that would be more accurate. Because in Saturday I am going with people from Sport Tourist Group to Sayan mountains for 10 days. We are going to climb there and walk quite a lot, so we need to buy a lot of equipment. There will be a half meter of snow at minimum and temperatures could be -15° during night, so it is quite obvious that situation requires a good preparation. :-) Me and my friend from Czech Republic are going to shops quite often, trying to explain in Russian language what we need. Sometimes it is quite bizarre. :-) Also I am doing now the most of my course-work, so life is quite busy.
I have started to be very excited to see mountains again. During weekend I discovered “mountains” in Krasnoyarsk and I liked it very much. Three really nice hills are just half an hour by walk far from my dorm and that place is just so nice for walks or running. In Sunday I went with my fried to ski. Well, I am not joking. :-) On hills that are turned to north is still some artificial snow. Skiing is still possible on melted snow. The weather was great and it was great fun. You can see yourselves, check the attached pictures.
See you here in two weeks! :-) 


С головой в облаках
 
Название моей статьи отвечает моему настроению. Возможно я должен был написать «с головой на горах», это бы было более точнее. Потому что в субботу я собираюсь с группой спортивного туризма на Саяны на десять дней. Будем лазить и много ходить по горам, поэтому нам надо хорошее снаряжение. По всей вероятности там будет полметра снега и температура ночью может быть и минус пятнадцать градусов. В такой обстановке нам обязательно надо хорошая подготовка. :-) Я и мой друг Алеш ходим за покупками очень часто и стараемся обьяснить на русском языке что мы хотим. Много раз это было очень забавно. :-) Также сейчас я делаю много моих курсовых работ, поэтому  я очень занят.
С радостью уже жду когда посмотрю опять горы. В течении выходного Я открыл «горы» в Красноярске и мне очень понравилось. Три очень красивые горки недалеко от моего общежития. Это хорошее место для гуляния  или бега. В воскресенье я пошел с моим другом кататься на горных лыжах. Я не шучу. :-) На горках обращеных к югу бывает снег и в конце апрела. Погода была отличная и у нас тоже проходило отлично время. Ну, можете посмотреть фотографии.
Увидимся через две недели. :-) 

Nadpis tohoto článku úplně odpovídá náladě, ve které se právě nacházím v posledních několika dnech. Možná jsem měl napsat „s hlavou na horách“, to by bylo možná více přesné. Protože v sobotu odjíždím na deset dní s lidmi ze Skupiny sportovního turismu do hor Sajan. Jedeme tam lézt po horách a poměrně hodně chodit, takže potřebujeme hodně solidního vybavení. Momentálně je tam přes půl metru sněhu a teploty můžou přes noc spadnout až na -15°, takže je poměrně jasné, že naše situace vyžaduje dobrou přípravu. :-) Já i Aleš jezdíme nyní často do obchodů s turistickým náčiním, snažíc se objasnit v ruském jazyce, co potřebujeme. Někdy je to docela bizardní. :-) Také nyní dělám většinu mých prací do školy, protože konec už se rychle blíží. Období nyní je poměrně náročné.
Začal jsem se hodně těšit, až uvidím znovu hory. Přes víkend jsem objevil „hory“ v Krasnojarsku a docela mě nadchly. Tři pěkné kopce mám kousek od místa, kde bydlím, takže ho poměrně často využívám na procházky nebo na běhání. V neděli jsem také vyrazil s mým kamarádem na lyže. Nedělám si srandu. :-) Na kopcích v lyžařském středisku, které jsou otočeny na severní světovou stranu, je stále umělý sníh. Lyžování je stále možné,  i když je sníh dost vodnatý. Ale počasí se nám vyvedlo a myslím, že jsme si poslední lyžování v sezóně užili. Ostatně můžete sami vidět na fotkách.
Uvidíme se tu za dva týdny! :-)

Snow was black and moist. What a surprise.
Снег был черный и мокрый. Какой сюрприз.
Sníh byl z černý a velice vlhký. Jaké překvapení. 

 Skiing on water. You have to try it!
Катание на воде. Надо попробовать!
Lyžování na vodě. To se musí prožít!

 View was like from an airplane.
Вид был как из самолета.
Výhled byl jako z letadla.

You can see a right bank of Krasnoyarsk. According to Czech experience the worse one. :-)
Можно видеть правый берег Красноярска. Из точки зрения чехов, не так хороший берег как левый. :-)

Zde můžete vidět pravý břeh Krasnojarsku. Podle Čechů ten horší. :-) 

Flower Pulsatilla - extended in Russia.
Цветок Прострел на сопке.
Květ Koniklece velkokvětého.

View from hills "Vulcano" (translation from Russian is mine :-) )
Вид из Сопки.

Výhled z kopců nazvaných Sopka.

No comments:

Post a Comment