Tuesday 22 March 2011

Siberian Federal University / Sibiřská federální universita


Really a lot of things I have been doing since my last article here. I tried with my schoolmates go-kart race, saw ГЭС (that is a dam not too far from Krasnoyarsk), spent lot of time in school, learned Russian language with our new teacher Ekaterina Petrovna, taught Czech language in Language school, again celebrated birthday of my friends and smoked my first water-pipe here (after quitting Swedish snus I like that thing even more :-) ). Busy week.
In spite of all these activities I use to spend the most my time in school. But I do not really mind. My faculty (called “pyramid” by students) is one of the building in campus that was build in last year. School is nice and architects have created here comfortable environment. According to Wikipedia, Siberian Federal University (SFU) was established in 2006 and with 41 000 students is the 21st out of 1 777 universities of the Russian Federation in Russian universities´ rating.
From the my first moment here I have noticed a lack of laptops. In my Uni approximately fifty percent of students carry their laptop with them because they need it for their coursework and so on. Here, laptops are quite rare. The reason is that student just do not need to. Professors here practically do not put their lectures and other documents on the course webpage. So during lectures and practical students write almost all the time like in High school. Also WIFI connection is in University available only for staff.
I have not seen here any tables for group work with plugs for laptops. This is kind of normal for us, but here student usually do not work in groups, so they do not need it as well.

Here is a small slide show from SFU.

 Od mého posledního článku se odehrála spousta věcí. Závodil jsem se spolužáky na motokárách, viděl ГЭС, což je přehrada nedaleko Krasnojarsku), strávil mnoho času ve škole, učil se rusky s naší novou učitelkou Ekaterinou Petrovnou, učil česky dva ruské studenty v jazykové škole, opět slavil narozeniny mé kamarádky a kouřil moji první vodní dýmku zde (po odvykání z švédského tabáku mě chutná ještě více :-) ). Náročný týden.
Navzdory všem těmto aktivitám, obvykle trávím většinu času ve škole. Ale úplně mi to nevadí. Moje fakulta (studenty nazývaná „pyramida“) je jednou z nově postavených budov v kampusu, které byly postaveny v minulém roce. Budova je celkem působivá a architekti zde vytvořili příjemné prostředí. Podle Wikipedie byla Sibiřská Federální Universita (SFU) založena v roce 2006 a s 41 000 studenty je na 21ní pozici v žebříčku universit Ruské Federace.
Od prvního momentu mě připadalo poněkud divné, proč studenti sebou nenosí notebooky. V ČVUT, bych řekl, alespoň polovina studentů je má s sebou, protože je prostě potřebují k práci na školních projektech a tak dále. Zde nejsou notebooky tak časté. Důvod je ten, že je studenti prostě nepotřebují. Profesoři zde prakticky nedávají své lekce nebo jiné studijní materiály na internet. Proto v průběhu lekcí a cvičení studenti celou dobu píší. Také WIFI připojení je v universitě zřízené, ovšem pouze pro potřeby zaměstnanců školy. 
Také jsem zde neviděl žádné stoly pro kolektivní práci se zásuvkami pro notebooky. Pro nás je to určitý standart na který jsem zvyklí, ovšem zde studenti prakticky nepracují ve skupině, takže je také nepotřebují.

Zde je několik mých fotografií z SFU.

 The building that is called "Pyramid" by students. Probably you will notice why. / Budova školy nazvaná studenty "Pyramida". Nejspíš si všimnete proč.

 Roof above atrium. / Střecha nad atriem.

View to the atrium where student wait for lectures. / Pohled do atria, kde studenti čekají na své přednášky. 

 The main corridor. / Hlavní chodba.

 Girls are posing especially for this blog. :-) / Holky pózují speciálně pro tento blog. :-)

 This is СибГАУ. University on other side of the city where we learn Russian language. / Tohle je СибГАУ. Universita na druhé straně města, kde se učíme ruský jazyk.

No comments:

Post a Comment