Saturday 12 March 2011

International Student Festival / Mezinárodní studentský festival


One tradition for Czech students in Krasnoyarsk is participation in International Student Festival. Mission was simple. Present Czech Republic, our nation, culture and our university in Prague in interesting form. We just could not say no to this opportunity. With help from people in International Department and others we prepared a stand with Czech cuisine, drinks and presentations about famous Czech people, our industry, history and Czech Technical University. I also played on guitar some Czech songs, people played hockey with little sticks and puck, ...
I would say we quite succeeded. People were taking pictures with us and express a lot their admiration to beauty of Prague or Karlovy Vary. I guess Czech cuisine succeeded as well. We prepared potato pancakes, Czech buns and kind of sweet chips called “Shtrambergske ushi”. The biggest interest of visitors we had when we opened Czech beer that we bought in supermarket (it is quite amazing how much brands of Czech beer we can buy abroad). Tens of people stood in line waiting for small cup of beer. After 15 minutes we had almost nothing. People were also interested in fact that beer is good for health (of course maximum 1liter a day).
We met a lot interesting people from countries that they are quite exotic for an average European. For example Uzbekistan, Turkmenistan or Syria. I also spoke with two Americans and one Englishman who came to Siberia to learn Russian. When I heard their speaking I had realised there how much difficult must be Russian language for them. Czech and Russian language has a lot of common in grammar and in vocabulary as well. So for English speaking people it must be more difficult than for us. It was quite funny for me hear an English accent in Russian. :-) At the end of festival I was invited to stand of Syria to drink some vodka. Muslim people living in Russia are impressive. Lot of them just gave up on rule in Islam about alcohol and they just drink live we do. Not all of them of course, but still. :-) 

 
Jedna z tradičních událostí pro české studenty v Krasnojarsku je účast v Mezinárodním studentském festivalu. Úkol byl jednoduchý. Prezentovat Českou republiku, náš národ, kulturu a naši univerzitu v Praze. Vše pochopitelně v zábavné, zajímavé formě. Na tuhle příležitost se prostě nedá říci ne. S pomocí lidí z Mezinárodního oddělení a ostatních jsme připravili stánek s českou kuchyní, nápoji a prezentací o známých Češích, našem průmyslu, historii a ČVUT. Já hrál na kytaru různé české písně. Lidé hráli hokej s malými dětskými hokejkami.
Řekl bych, že jsme docela uspěli. Lidé se s námi fotili a vyjadřovali se s obdivem nad krásami Prahy nebo Karlových Varů. Hádám, že Česká kuchyně uspěla také. Připravili jsme české bramboráky, buchty Honzíkovky a Štramberské uši. Největší zájem návštěvníků jsme měli, jakmile jsme otevřeli česká piva, jaké jsme den předem koupili v supermarketu (je úžasné kolik značek českých piv je možné koupit v zahraničí). Desítky lidí stáli ve frontě, čekající na malý kelímek piva. Asi po 15 minutách jsme neměli téměř nic. Lidé byli také zaujati faktem, že Češi věří, že pivo v maximální dávce 1 litr denně může být dobré pro lidské zdraví.
Potkali jsme lidi z nejrůznějších zemí, které jsou pro běžného Evropana poměrně exotické. Například Uzbekistán, Turkmenistán nebo Sýrie byli zastoupeni. Také jsem mluvil s dvěma Američany a jedním Angličanem, kteří přijeli na Sibiř učit se ruštinu. Když jsem poslouchal jejich mluvu, uvědomil jsem si, jak musí být Ruský jazyk pro ně obtížný. Čeština i Ruština má mnoho společného v gramatice a slovní zásobě. Pro anglicky mluvicí lidi proto musí být mnohem obtížnější než pro nás. Pro mne bylo docela zábavné slyšet anglický akcent v ruské mluvě. :-) Na konci festivalu jsem byl pozván do sousedního stánku Sýrie, popít vodku. Muslimové žijící v Rusku jsou také působivý. Mnozí z nich už prostě ignorují pravidlo v Islámu o zákazu alkoholu a prostě pijí jako my. Pochopitelně ne všichni, ale stejně. :-) 

Pictures made by Aleš Riemel

People are trying my buns. I baked them at the first time in my life. :-) / Lidé se vrhají na moje české buchty. Den předtím jsem je pekl poprvé v životě. :-)


Our friend dressed in traditional costume of Kyrgyzstan. / Naše kamarádka oblečená v tradičným kostýmu Kyrgyzstánu.
Sorry boy, beer is out.  / Promiň hochu, pivo už došlo.
Beer is out. So Czech with Russians drink spirits. :-) / Pivo došlo. Tak Češi s Rusy pijí Becherovku. :-)
The new member of Czech National Hockey Team. :-) / Nový člen českého národního hokejového týmu. :-)
The most famous Czech people included the most famous one in Krasnoyarsk. :-) / Nejznámější Češi včetně toho nejznámějšího v Krasnojarsku. :-)
The festival is going to end. / Festival se chýlí ke konci.

No comments:

Post a Comment