Friday 4 March 2011

Differences / Rozdílnosti


Bloody globalization! Recently I thought about my expectations that I had before I arrived to Siberia.  I thought it would be more different. Much more different. Of course I did not think that people here live in tents or with bears in caves (Siberians usually think that Europeans have this imagination of life in Siberia). But when I arrived I saw high-rise buildings, big shopping centres, nice cars, buses and young people speaking about new Hollywood’s films and wearing clothes with American brands. That is the beauty or evil of globalization... depends on point of view.
I saw here just two quite large differences that I dislike. Public toilets (that is for another article) and public transportation system. Imagine city with size of Prague with one million habitants and delete the underground and 80% of all trams. And, of course, do not add any cycle lanes. The result is absolute nightmare. Traffic jams are routine here. Unfortunately because our lesson of Russian language are in school that is on the other side of Krasnoyarsk, we have to participate in that nightmare quite a lot.
Also difference in culture is not that big as I expected. After all, Russians are Slavic nation as Czechs. We can like it or dislike it, but we cannot change the fact that all Slavic nations are culturally close. Difference in political thinking is not that big as well. Well, of course you have to keep in mind modern history and be a little bit more careful with strong statements. Then political discussions could be pretty interesting. Before I left to Russia my father, who has been in Moscow couple of times, gave me an advice that I should have been careful in political discussions, because point of view of Russian people is just too different from ours. But of course he met people in his age. I am meeting and speaking with another generation and this generation thinks differently. I have not had problems with politics subjects here yet and God knows I really like speaking about politics a lot. :-) It is actually really interesting to see here how young Russian people think.
The globalization is changing everything. Cities, streets, way of life and the whole generations as well. And maybe it is not that bad thing as everybody says. Because in spite of all, people in the whole world are closer to each other. 
 
Zatracená globalizace. Nedávno jsem přemýšlel nad mými očekáváními, které jsem měl, předtím než jsem odjel na vzdálenou Sibiř. Myslel jsem, že bude jiná. O dost jiná. Pochopitelně jsem si nemyslel, že lidé zde žijí ve stanech nebo s jeskyních společně s medvědy (tohle si obvykle myslí lidé zde, že Evropané mají právě takovou představu o životě na Sibiři). Ale když jsem přijel, uviděl jsem vysoko podlažní moderní budovy, velké obchodní domy, pěkné auta, autobusy a mladé lidi hovořící o nových hollywoodských filmech a nosící oblečení s americkými značkami. To je krása nebo zlo globalizace... záleží na úhlu pohledu.
Zatím jsem zde viděl dvě větší rozdílnosti, jaké se mi úplně nelíbí. První jsou veřejné záchody (to je ale téma na jiný článek) a systém hromadné dopravy. Představte si město velikosti Prahy s cca milionem obyvatel a vymažte celé metro a asi 80% všech tramvajových linek. A pochopitelně nedodávejte žádné stezky pro cyklisty. Výsledkem je naprostá noční můra. Dopraví zácpy jsou zde rutinou. Bohužel, protože naše lekce ruského jazyka jsou na opačném konci Krasnojarsku, musíme se té „noční můry“ zúčastňovat poměrně často.
Také kulturní rozdíl není tak velký, jak jsem očekával. Nakonec, Rusové jsou Slovanským národem jako my Češi. Může se nám to nelíbit, můžeme o tom vést spory, ale to je asi tak vše, co můžeme dělat s faktem, že všechny slovanské národy mají k sobě kulturně blízko. Rozdíl v politickém myšlení není také tak velký. Samozřejmě musíte mít na paměti moderní historii a být opatrnější v silných prohlášeních. Poté politická diskuze s Rusy může být velmi zajímavá. Předtím než jsem odjel do Ruska, mi můj otec, který několikrát navštívil Moskvu, řekl, že bych měl být opatrný, jakmile přijde řeč na politiku, protože pohled Rusů na moderní politiku je o mnoho odlišný od toho našeho. Ale on ovšem poznával lidi v jeho věku. Já potkávám a mluvím s mými vrstevníky, a to je již generace, která uvažuje jinak. Zatím co jsem tady jsem ještě neměl problém s politickými tématy. A bůh ví, že opravdu rád hovořím o politice. :-) Je to vlastně velmi zajímavé vidět, jak mladí Rusové přemýšlejí.
Globalizace mění všechno. Města, ulice, životy i celé generace. A možná to není tak úplně špatná věc jak všichni tvrdí. Protože navzdory všemu, lidé na celém světě mají k sobě blíž. 

Homeless dogs in streets are very common here. But they are mostly calm and do not attack people. :-) / Psi bez domova jsou na ulici běžným jevem. Jsou ale až na vyjímky neškodní a neútočí na lidi. :-)

In Russia you can buy surprisingly a lot products from Czech Republic. Maybe learning Russian language was quite smart idea for future, if we consider how many Czech companies are interested in Russian market. / V Rusku lze překvapivě koupit mnoho českých produktů. Možná učení ruštiny nebyl zase tak špatný nápad pro budoucnost, vzhledem k tomu kolik českých společností zajímá ruský trh. 

 Black snow like a price for heavy industry in the city. I am getting use to it every day. / Černý sníh. Daň za množství průmyslu ve městě. Zvykám si na to každý den.

 In Russia is obligatory to serve in army one year. A lot of young people complain. / V Rusku je povinností sloužit rok v armádě. Mnoho mladých lidí si kvůli tomu stěžuje.

3 comments:

  1. Are you really sure about the dog. It looks like it has just killed someone/something. I would be careful.
    Josef

    ReplyDelete
  2. I took that picture and survived :-) That is the proof they are not that bad as they look like

    ReplyDelete
  3. >>Of course I did not think that people here live >>in tents or with bears in caves
    >>(Siberians usually think that Europeans have >>this imagination of life in Siberia)
    funny think, siberians just like to kidding about that :)

    ReplyDelete